. I'm sorry .

www.tips-fb.com Views






I'M SORRY.
Sometimes, I get jealous thinking that someone else could make you happier than I could. (-_-)
I guess it's my insecurities acting up.
Because I know I'm not the prettiest, smart test or most fun and exciting.
But I do know that no matter how hard and long you look.
You'll never find somebody that loves you like I do. 






Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

Mengapa Hawa Tercipta Saat Adam Tertidur ?

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum sahabat setia ku ! (;


Dikatakan bahawa seorang laki-laki jika kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya.

Seandainya Hawa diciptakan dari Adam ‘alaihissalam saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia akan membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa.

Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, dia melihat kematian ada dihadapannya, akan tetapi semakin bertambah sayang dan cintanya kepada anak yang dilahirkannya, bahkan dia akan menebusnya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu (jantung, hati nurani).

Oleh kerana itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Oleh karena itu Hawa diciptakan dari tempat yang nantinya akan berinteraksi dengannya. Sementara Adam diciptakan dari tanah, kerana dia akan berinteraksi dengan tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu.

Adapun seorang wanita, maka akan berinteraksi dengan perasaan, dengan hati. Dia akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang isteri yang penurut.


Kedoktoran modern telah menetapkan bahawa seandainya bukan kerana tulang rusuk tersebut pastilah pukulan yang paling ringan yang diberikan kepada jantung akan menyebabkannya rosak dan menuju kepada kematian. Maka Allah menciptakan tulang rusuk tersebut untuk menjaga qalbu. Kemudian Dia menjadikannya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Oleh kerana itu, wajib bagi Hawa untuk berbangga kerana dia diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok !!

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, sebagaimana yang dikabarkan oleh Nabi saw, jika seorang laki-laki berusaha meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.

Yang dimaksud dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki. Wanita dijadikan dari tulang rusuk Adam, bukan dari tulang kepala untuk memerintah lelaki dan bukan juga tulang kaki untuk menghamba diri pada lelaki, tetapi tulang yang dekat dengan jantung lelaki untuk merasai setiap degup jantung lelaki yang mencintainya dengan penuh kehormatan dan kasih sayang . (;

Maka wahai Adam, janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu .


P/s : Nabi Muhammad akan tarik hidung Siti Aishah jika cemburu . Percintaan Nabi Muhammad jauh lebih romantic dari percintaan Romeo dan Juliet . Then, zaman sekarang kalau cemburu apa yang jadi ? Maki hamnun dan belasah isteri la jawabnya . Paling naya jatuh TALAK . Masya’Allah . Tapi bukan semua macam tu . Betul tak ? ^^,












Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Jodoh itu bukan milik kita tapi milik Allah .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum and barakhallah . (;


Jika ada jodoh, kita akan bertemu,
Buat masa ini, Biarlah kita berjauhan dulu,
Jika benar diriku dicipta untukmu dan dirimu dicipta untukku,
Walau jauh mana, meskipun lama mana,
Kita kan tetap akan bersatu dengan ikatan yang sah dan di redhai Allah suatu hari nanti. InsyaAllah . :)


Walau bukan di dunia yang fana ini, insyaAllah, dengan berkat kesabaran, pasti di syurga nanti bersatu juga . Andai sudah ditakdirkan jodoh dengan dia, tiada apa yang dapat mengubahnya kerana Allah Maha Berkuasa . Hanya dengan sedikit kesabaran dan doa yang tidak putus, Allah pasti membalasnya dengan kebahagiaan yang lebih bermakna .

Cinta yang ada di dalam hati adalah anugerah daripada Allah SWT. Allah menguji hambaNya kerana sayang kepada hambaNya. Allah mahu cinta yang dianugerahkan ini dijaga dan dikawal dengan sebaiknya. Bukannya untuk dirosakkan dengan hawa nafsu dan menodainya dengan larangan-larangan yang dibenciNya.

Allah mengajar diriku erti KESABARAN yang selama ini aku tidak berapa fahami. Memang betul, kesabaran mengajar erti hidup. Aku yakin dengan Allah SWT. Moga Allah permudahkan segala urusan. Cinta yang ikhlas dan abadi memang sukar untuk dimiliki kerana ia hanya layak untuk orang yang bersabar dan berserah diri kepada Allah. Moga diriku tergolong dalam kalangan orang yang sabar.

"Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji (pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)."
(Surah an-Nur, ayat 26)

Bertemu jodoh, jodoh itu bukan milik kita. Jodoh itu milik Allah. Maka letakkan ianya di dalam kawalan. Bukan mengikut hati dan perasaan. Jarak itu bnyak membantu kita muhasabah diri dan mengerti apa erti cinta disisi Allah s.w.t . =)
















Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

Tingkatkan ibadah, kurangkan juadah, banyakkan sedekah!

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum !


Hye ! Hye ! Amacam first day puasa ? Semua okay ? Alhamdulillah . Sarah lak hari first puasa Allah dah uji Sarah dengan demam + selsema . Fuhhh . Memang perit lahh . Dengan cuaca panas . Kadang-kadang confused . Suhu badan Sarah yang meningkat ke, suhu bumi yang makin panas ? Adehh . Apa-apa pun,  Alhamdulillah . Lepas solat zohor tadi demam Sarah dah berkurangan .  Tengok ! Bertapa hebatnya kuasa Allah S.W.T . Allah ! (‘:

Percaya atau tidak, mesti ada hamba Allah yang tak sabar-sabar nak update pasal menu berbuka . Betul takk ? TRUE STORY ekceli . Then, percaya atau tidak, PEROKOK TEGAR mesti tengah berperang dalam hati mereka sama ada nak berbukak ke tidak . Hee . Sabar . Sabar . Berapa jam je lagi . Faighting ~!!  So, sempena bulan baik dan hari baik ni apa kata kita cuba untuk tingkatkan ibadah, kurangkan juadah dan banyakkan sedekah ? Amacam ? Hehe . Dan kita boleh isi masa kita dengan benda yang bermanfaat . Jom sama-sama kita ikut . ^^,




Selamat beramal semua . =D








Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Wish you a very happy Ramadan Mubarak .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum!






May This Ramadan be as bright as ever . May this Ramadan bring joy, health and wealth to you . May the festival of lights brighten up you . And your near and dear ones lives . May this Ramadan bring in u the most brightest and choicest happiness and love you have ever Wished for. May this Ramadan bring you the utmost in peace and prosperity. May lights triumph over darkness. May peace transcend the earth. May the spirit of light illuminate the world. May the light that we celebrate at Ramadan show us the way and lead us together on the path of peace and social harmony .



Wish you a very happy Ramadan Mubarak !






Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Puding roti .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum semua !

Hari ni Sarah belajar memasak dengan nenek Sarah . Huyohhh ! Mesti korang cakap ni la calon isteri yang mithali dan disayangi oleh mertua rajin Sarah . Kan ? Kan ? Baik cakap YE ! Kalau tak, tanak share recipe dengan korang . Hahaha . Sarah dah pandai ugut sekarang . Jangan memain tau ? Sejak dua menjak ni saya dah mengganas ! Sebab dikelilingi jejaka tanpan dan idaman Malaya .

Hari tu Sarah dah share dengan korang macam mana nak buat pudding gula hangus kan ? Dah try buat ? Nanti bulan puasa ni boleh la buat untuk juadah berbuka . Jimat sikit ! Sebab kalau beli dekat kedai mahai ! Depa katok hang kaw-kaw punya la . Tak caya ? Nanti bulan puasa ni try beli . Ahha ~ Tengok siapa yang kena . (;

Okehh ! Pokk ! Pokk ! Jum kita masuk kelas memasak bersama Chef Sarah ! Yeahh . Bersihkan tangan sebersih-bersihnya . Kalau boleh, gigit kuman sampai mati . Jangan korang yang mati sudah la ye ? Sebab termakan tangan sendiri . Tayah nak jadi vampire sangat lahhh ~  Jadi hantu raya tape . Sebab nanti boleh beraya ! Heuheuu . Merepekss ! Tolong lempang laju-laju boleh ? Dari tadi duk merepek . Nak ganti Chef Wan lettew sambil masak sampil pot pet . Grrr .  *Itulah rahsia hidangan dia sedap . Plus dengan air mulut yang tersembur . Heeewww ~ :P

First ! Make sure korang kena sediakan ROTI . Nama lagi pudding roti an ? WAJIB malgunnah la kena ada ROTI . Second, telur 2 biji then susu pekat 1 tin . Okehh . Dah sedia ? Jum mulakan ~


Mula-mula korang kena la carikkan roti tu jadi kecil-kecilan gitu . Tak pun hiris sama die . Hiyahhh . Sampai la jadik cam gambar kat atas tue . Okayy ? Bila dah siap , korang pecahkan la telur tu . Jangan la jadi mat lampi sangat pergi masukkan sebijik telur gedebuk camtuh . Memang takan jadi sampai bila-bila la pudding korang tuh . Ada pahemmm ? Haa ! Masukkan telur 2 biji pastu masukkan sekali susu pekat tadi . Kalau korang takut kena diabetes, jangan la letak sampai licin tin susu tu . Just masukkan susu ¾ ja . Bolehh ?? Tapi kalau nak rasa lemak berkrim, masukkan je la 1 tin susu tu . Bila dah masukkan semua, korang kacau la dia biar sebati . Okay tuan puan semua ? ^_6 Fuhhh ~ Berpeluh mak nak ajar kome semua  ni tau .



So, akan jadi la macam gambar dekat atas tue . Bila semua sudah sebati, korang boleh la kepokkan die . Kalau korang rasa malas, bland pon boleyy . Tapi yang ni Sarah tak bland sebab my sifu cakap, tayah guna bland . Kepok ja . Orang zaman dulu tade pun bland bagai nih . Boley je buat kueh . Sedap lagi dari kueh zaman sekarang . Wuuu . Cakap je la mek nak cucu mek ni buat exercise tangan kan mekk ? (-,-)” TAPI ! Kalau pekat sangat, sila la tambah air ye ! Sebab korang nak bland kan ? Kalau tanak bland pun tambah la sikit air . Sikittttt je . Jangan banyak . Sebab takut nanti banjir cair pulak . Then, mek cakap, tambah la serbuk penaik sikit . Nak suruh dia cantik dan mantop naik sikit . Paham takk ? ^^v


Bila dah siap kepok or bland, maka akan kelihatan la seperti gambar di atas . So, boleh la korang masukkan acuan tadi tu ke dalam Loyang ! Pastu boley kukuskan dia selama 30 minit ! Selepas 30 minit ...



Inilah dia hasilnya . Tapi sayang la ! Tak cantik sangat sebab terkoyak sikit . Sebab tengah panas-panas Sarah dah keluarkan die dari Loyang . Excited la katakan nak tengok hasil sendiri . Ngeee . So, inilah die . Second kueh yang Sarah buad . Yeahhh . Sarah makin maju nampakk ? Dah boley jadi menantu kesayangan nih . Ahha ! Tolong lempang Sarah laju-laju lagi tapi make sure tak tinggal kesan lebam eh ? Nanti kurang duit hantaran . Heuheuu ~ Asyik berangan tak sudah . Menyampahhh !

Apa lagi ? Try la buad ? Sedapp ! Tak rugi pun . Nak buat dia bukan susah pun . Sonang jo . Bila dah sekali buat maka akan rasa nak buat banyak-banyak kali . Ohh ya . Nanti sarah try korek rahsia dengan Along pulak . Macam mana nak buat  Caramel . Caramel tu rupa dia macam mana ? Ni haaa ...


Tu la dia rupa  Caramel . Sedapp . Tapi nak buat dia rumit sikit lah ! Sebab nak kena asingkan putih telur tu lagi . Nak buat acuan dia lagi . Rupa pun dah cantik, menarik, tertarik dan deboom ! Nak buat dia mesti la rumit sikit . So, sabar la ye . Kalau Sarah rajin . So, doa-doa la supaya Sarah rajin sentiasa . Hahahaha . Baru tahu aq ni pemalas orangnya . :P

Okehh ! Sampai disini saja kelas cooking kita ye . Selamat mencuba ! Kalau tak jadi tu tandanya tangan korang tak sehebat tangan Sarah ni . Hahahaha . So, sila la potong tangan Sarah ni pastu pasang dekat tangan korang tuh ! Tapi jangan lupa pulangkan balik tau ? Nanti mak mertua nak sarungkan cincin tak dapat ! Sebab cari jari tak jumpa . Haru hidup aku nanti . Fewww ~















Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Kesedihan tandanya Allah rindu pada rintihan kita .

www.tips-fb.com Views


Sedih dengan ujian ? CHILL kawan . Allah rindu pada rintihan kita . Kalau kita tak diingatkan dengan ujian, sampai bila pun kita tak ingat Allah. :') Betul tak ? Diujinya tahap keimanan kita . Sedangkan ramai yang terbiar dilalaikan . Hanya yang terpilih sahaja antara berjuta yang mendapat rahmat-Nya. Bersyukurlah kita dengan keperihatinan yang diberi pada kita . :')


Senyum. Walaupun ujian memberati dan membebani kita . Sebab ilmu yang kita ada sangat terbatas untuk mengetahui apa sebenarnya yang bakal terjadi di sebalik ujian itu .  Adalah tu, something yang Allah dah susun untuk kita . Sesungguhnya hanya Dia yang tahu apa yang terbaik buat kita . So, jangan risau lebih. Allah tu romantic sangat . Selalu bagi kejutan yang tak disangka oleh kita . ^^,



Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Puding gula hangus .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum readers !

Ahhaaa !
Hari ni adalah hari rajin Sarah .
Heuheu ~
Cuti-cuti ni dah tataw dah nak buad ape .
Dah kebetulan weekend kan .
So, Sarah dan kakak Sarah memulakan operasi kami lah !
Pagi-pagi kami dah pergi pasar .
Beli nasi pagi, lauk pauk untuk dimasak dan bahan-bahan ntok buat kueh !
Lepas balik dari pasar tu, kami memulakan operasi kami .
Dimana kakak Sarah ambik port kemas rumah a.k.a ruang tamu .
Then Sarah pulak ambik port kemas bilik !
Amacam ?
Rajin tak kami berdua ? Hehehe . :P


Tadd tadaaa !
Ngeee . Nampak tak gambau kat atas tuh ?
Harus la nampak kan ?
Apa punya soalan daaaa ~
Petang tu Sarah menuntut ilmu dengan kakak Sarah ntok buad kueh !
Kueh hapee ?
Puding gula hangus .
Pernah makan dak ?
Sedapkan? Biasanya Sarah just makan yang kakak buad ja .
So, hari ni Sarah sendiri yang buad .
Wahhh !
Rasa bangga pulak !
Hehe . Sonang ja rupanya nak buad benda alah ni .
Apa yang perlu ada telur, susu pekat dan gula .
Simple bukan ?
First step korang masuk la telur dulu .
Dalam 10 biji .
Then masukkan susu pekat 1 tin !
Then kepok la die sampai naik a.k.a kembang .
So, akan jadi la seperti gambar diatas . (;


Bila dah kembang tu dah-dah la tu kepoknya .
Hehe .
Next step, korang ambik gula then masakkan dia .
Tapi make sure guna api paling kecil tau ?
Takut bukan hangus gula tu tapi HANGIT !
Hahahaha .
Korang masak gula tu sampai dia bertukar warna kePERANGan .
Pendek kata ala-ala warna gold gitu yee ~


Macam gambar dekat atas tuh .
Bila dah siap gula tu, korang boley la tuangkan adunan yang 1st step tadi .
Dalam bekas yang sama masa masak gula tu .
Kalau nak senang, masak gula tu terus dalam Loyang .


Then, boleh la masukkan ia kedalam kukusan .
Kalau nak tahu dah masak ke belum, korang try cucuk die pakai lidi .
Kalau tade lidi, pakai sudu pun boley .
Tapi pakai hujung sudu tu okay ~
Bila tak melekat, itu maknanya udah masak ya puan-puan .
Ngeee .


So, inilah dia .
Kueh pertama yang Sarah buad .
Dan Alhamdulillah menjadi .
Wahhh .
Saya dah pandai buat kueh laa .
Yeayy !
Tapi saya still tak reti buat biskut raya macam awak .
Ni nak kena menuntut la ni .
Amacam ?
Dah lulus la kan untuk beberapa step ! :P 
Wahahaha . (;


Puding gula hangus .
Homemade .
Love it ~!!
Thanks untuk Achik sebab ajar .
Achik memang pandai bab-bab kueh ni .
Sama macam Along .
Ngeee .
Kan untung ada kakak yang pandai bab masak-masak ni . ;D 














Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Kadang-kadang jadi tak okay pun okay jugak .

www.tips-fb.com Views

BIsmillahirrahmanirrahim . In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful .



Kadang-kadang untuk menjadi tak okay tu bagus jugak, sebab masa kita tak okay ni lah baru nak cari Allah, baru nak ingat balik kepada DIA. Allah sengaja mahu jadikan kita ni tak okay ada reasonnya. DIA ingin kita kembali kepada-Nya. DIA ingin kita mencari cinta-Nya. Selama masa yang kita terlalai dan terleka itu kita rasa hidup nak enjoy je, it's the time untuk Allah mengingatkan kita tentang keterlampauan batasan kita dalam berlebih-lebihan menikmati kenikmatan-Nya. Lumrahnya, manusia hanya ingin mencari Tuhan apabila dalam kesempitan. Dan ternyata, Dia Maha Pengampun Lagi Maha Mendengar. Allah knows your heart, pergilah mengadu pada Dia kerana Dia mendengar . (:





Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Biar dia tahu saya tak kisah .

www.tips-fb.com Views
Bismillahirrahmairrahim


"Pada saya,
biar dia salah sangka,
biar dia salah anggap,
biar dia salah menduga,
biar dia tahu yang buruk,
sebelum mengharap yang baik-baik.
Kalau dia ikhlas,
dia akan sedia menerima kekurangan yang ada,
dari hanya mengharap yang baik dan sempurna.
Apa guna menghabiskan masa menunjukkan kebaikan
bila dia tak boleh menerima kelemahan dan kekurangan?
Biar dia tahu saya tak pandai itu, saya tak pandai ini.
Biar dia tahu, saya mungkin tak dapat memenuhi expectation dia yang tinggi melangit itu.
Biar dia tahu, saya pernah punya masa lalu, namun saya masih punya masa hadapan.
Biar dia tahu. Biar dia buat keputusan.
Supaya dia tak rasa tertipu, supaya dia tak menyesal kelak.”


Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.Trust Him as He knows the best for us . (; 

So, tak kisahlah ada jodoh ada lah kan ? I trust HIM more . Saya lebih prefered dilihat sebagai diri saya yang tak sempurna, biarlah mereka tahu saya tidak tahu itu tidak tahu ini, dari mereka melihat kesempurnaan saya yang konon maha baik . I'm glad to be me even it's hard to be me. (:






- Dr.Cinta punya belog -




Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. So we can learn the value of STAY STRONG .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum !


Dalam kehidupan bukan apa yang kita nak bakal kita dapat, kadang-kadang ianya hampir dapat tapi kerana takdir-Nya, sekali lagi kita terlepas. Sekali lagi kita diuji. Seorang mukmin itu tidak bersedih lama. Bila dia mendapat nikmat dan keistimewaan dari Allah dia bersyukur, bila dia mendapat ujian mahupun musibah dia redha dan meniti jalan ujian itu dengan perlahan-lahan. Indahnya hidup berTuhan, bila kita hanya ada Allah tempat mengadu. Allah.

Kadang-kadang untuk menjadi tak okay tu okay jugak. Sebab bila kita tak okay ni, kita akan kembali pada Allah. Dan apabila kita redha pada sesuatu yang mengecewakan hati kita percayalah bahawa Allah akan menggantikan kembali kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka. Kita merancang tapi Allah juga merancang dan perancangan-Nya Maha Hebat. Meskipun kita tidak tahu apa yang tertulis di hadapan dan kita terpaksa merasa perit seketika, insyaAllah, satu hari nanti kita akan kembali merasa kemanisan dan kebahagiaan.


Ya, meskipun kita terjatuh berulang-ulang kali, kecewa berkali-kali, sedih bertimpa-timpa, ingatlah semua itu diturunkan untuk menjadikan kita semakin kuat dan semakin hebat. Kadang-kadang kita fikir, hampir saje Allah nak bagi kebahagiaan, tiba-tiba ianya direntap kembali. Bersabarlah, kerana kita tidak mengerti perancangan Allah. Kita tidak tahu masa hadapan kita. Kembalilah pada Allah dengan 2S iaitu Solat dan Sabar. Yakin je dengan apa pun takdir yang Allah tulis meskipun itu bukan kehendak kita.


Sometimes Allah takes everything away from us so we can learn the value of STAY STRONG .

- Dr.Cinta -



Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Wanita Dari Rusuk Lelaki .

www.tips-fb.com Views




Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala-galanya. Apa lagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s tetap rindukan Siti Hawa.
Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi kalau lelaki sendiri yang tak lurus, tak mungkin mampu nak meluruskan mereka. Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.
Luruskanlah wanita dengan cara yang ditunjuk Allah, kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya. Jangan cuba jinakkan mereka dengan harta, nanti mereka semakin liar. Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan, nanti mereka semakin menderita. Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah. Kenalkan mereka kepada zat Allah yang kekal, disitulah suisnya.
Akal setipis rambutnya, tebalkan dengan ilmu. Hati serapuh kaca, kuatkan dengan iman. Perasaan selembut sutera, hiasilah dengan akhlak. Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan bahagialah hati mereka, walaupun tidak jadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau ‘women gladiator’. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya disitulah kasih sayang Tuhan, kerana rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki waja: negarawan, karyawan, jutawan dan “wan-wan” yang lain. Tidak akan lahir ‘superman’ tanpa ‘superwoman’.



Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan sahaja tidak boleh diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkan.
Lebih ramai lelaki yang dirosakkan oleh perempuan daripada perempuan yang dirosakkan oleh lelaki. Sebodoh-bodoh perempuan pun boleh menundukkan sepandai-pandai lelaki. Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal Tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja ramai boss telah kehilangan ‘secretary’, bahkan anak pun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan  kehilangan puteri.
Bila wanita derhaka dunia lelaki akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, maka rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharap ketaatan tetapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah pimpinlah diri sendiri dahulu kepada-Nya.
Jinakkan diri dengan Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinan kita. Jangan mengharap isteri seperti Siti Fatimah, kalau peribadi belum lagi seperti Sayidina Ali.


Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

  • Home
  • Login
  • my FB!
  • Comel
  • Tutorial
  • About Me!