. Wish you a very happy Ramadan Mubarak .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum!






May This Ramadan be as bright as ever . May this Ramadan bring joy, health and wealth to you . May the festival of lights brighten up you . And your near and dear ones lives . May this Ramadan bring in u the most brightest and choicest happiness and love you have ever Wished for. May this Ramadan bring you the utmost in peace and prosperity. May lights triumph over darkness. May peace transcend the earth. May the spirit of light illuminate the world. May the light that we celebrate at Ramadan show us the way and lead us together on the path of peace and social harmony .



Wish you a very happy Ramadan Mubarak !






Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

. Puding roti .

www.tips-fb.com Views

Assalamualaikum semua !

Hari ni Sarah belajar memasak dengan nenek Sarah . Huyohhh ! Mesti korang cakap ni la calon isteri yang mithali dan disayangi oleh mertua rajin Sarah . Kan ? Kan ? Baik cakap YE ! Kalau tak, tanak share recipe dengan korang . Hahaha . Sarah dah pandai ugut sekarang . Jangan memain tau ? Sejak dua menjak ni saya dah mengganas ! Sebab dikelilingi jejaka tanpan dan idaman Malaya .

Hari tu Sarah dah share dengan korang macam mana nak buat pudding gula hangus kan ? Dah try buat ? Nanti bulan puasa ni boleh la buat untuk juadah berbuka . Jimat sikit ! Sebab kalau beli dekat kedai mahai ! Depa katok hang kaw-kaw punya la . Tak caya ? Nanti bulan puasa ni try beli . Ahha ~ Tengok siapa yang kena . (;

Okehh ! Pokk ! Pokk ! Jum kita masuk kelas memasak bersama Chef Sarah ! Yeahh . Bersihkan tangan sebersih-bersihnya . Kalau boleh, gigit kuman sampai mati . Jangan korang yang mati sudah la ye ? Sebab termakan tangan sendiri . Tayah nak jadi vampire sangat lahhh ~  Jadi hantu raya tape . Sebab nanti boleh beraya ! Heuheuu . Merepekss ! Tolong lempang laju-laju boleh ? Dari tadi duk merepek . Nak ganti Chef Wan lettew sambil masak sampil pot pet . Grrr .  *Itulah rahsia hidangan dia sedap . Plus dengan air mulut yang tersembur . Heeewww ~ :P

First ! Make sure korang kena sediakan ROTI . Nama lagi pudding roti an ? WAJIB malgunnah la kena ada ROTI . Second, telur 2 biji then susu pekat 1 tin . Okehh . Dah sedia ? Jum mulakan ~


Mula-mula korang kena la carikkan roti tu jadi kecil-kecilan gitu . Tak pun hiris sama die . Hiyahhh . Sampai la jadik cam gambar kat atas tue . Okayy ? Bila dah siap , korang pecahkan la telur tu . Jangan la jadi mat lampi sangat pergi masukkan sebijik telur gedebuk camtuh . Memang takan jadi sampai bila-bila la pudding korang tuh . Ada pahemmm ? Haa ! Masukkan telur 2 biji pastu masukkan sekali susu pekat tadi . Kalau korang takut kena diabetes, jangan la letak sampai licin tin susu tu . Just masukkan susu ¾ ja . Bolehh ?? Tapi kalau nak rasa lemak berkrim, masukkan je la 1 tin susu tu . Bila dah masukkan semua, korang kacau la dia biar sebati . Okay tuan puan semua ? ^_6 Fuhhh ~ Berpeluh mak nak ajar kome semua  ni tau .



So, akan jadi la macam gambar dekat atas tue . Bila semua sudah sebati, korang boleh la kepokkan die . Kalau korang rasa malas, bland pon boleyy . Tapi yang ni Sarah tak bland sebab my sifu cakap, tayah guna bland . Kepok ja . Orang zaman dulu tade pun bland bagai nih . Boley je buat kueh . Sedap lagi dari kueh zaman sekarang . Wuuu . Cakap je la mek nak cucu mek ni buat exercise tangan kan mekk ? (-,-)” TAPI ! Kalau pekat sangat, sila la tambah air ye ! Sebab korang nak bland kan ? Kalau tanak bland pun tambah la sikit air . Sikittttt je . Jangan banyak . Sebab takut nanti banjir cair pulak . Then, mek cakap, tambah la serbuk penaik sikit . Nak suruh dia cantik dan mantop naik sikit . Paham takk ? ^^v


Bila dah siap kepok or bland, maka akan kelihatan la seperti gambar di atas . So, boleh la korang masukkan acuan tadi tu ke dalam Loyang ! Pastu boley kukuskan dia selama 30 minit ! Selepas 30 minit ...



Inilah dia hasilnya . Tapi sayang la ! Tak cantik sangat sebab terkoyak sikit . Sebab tengah panas-panas Sarah dah keluarkan die dari Loyang . Excited la katakan nak tengok hasil sendiri . Ngeee . So, inilah die . Second kueh yang Sarah buad . Yeahhh . Sarah makin maju nampakk ? Dah boley jadi menantu kesayangan nih . Ahha ! Tolong lempang Sarah laju-laju lagi tapi make sure tak tinggal kesan lebam eh ? Nanti kurang duit hantaran . Heuheuu ~ Asyik berangan tak sudah . Menyampahhh !

Apa lagi ? Try la buad ? Sedapp ! Tak rugi pun . Nak buat dia bukan susah pun . Sonang jo . Bila dah sekali buat maka akan rasa nak buat banyak-banyak kali . Ohh ya . Nanti sarah try korek rahsia dengan Along pulak . Macam mana nak buat  Caramel . Caramel tu rupa dia macam mana ? Ni haaa ...


Tu la dia rupa  Caramel . Sedapp . Tapi nak buat dia rumit sikit lah ! Sebab nak kena asingkan putih telur tu lagi . Nak buat acuan dia lagi . Rupa pun dah cantik, menarik, tertarik dan deboom ! Nak buat dia mesti la rumit sikit . So, sabar la ye . Kalau Sarah rajin . So, doa-doa la supaya Sarah rajin sentiasa . Hahahaha . Baru tahu aq ni pemalas orangnya . :P

Okehh ! Sampai disini saja kelas cooking kita ye . Selamat mencuba ! Kalau tak jadi tu tandanya tangan korang tak sehebat tangan Sarah ni . Hahahaha . So, sila la potong tangan Sarah ni pastu pasang dekat tangan korang tuh ! Tapi jangan lupa pulangkan balik tau ? Nanti mak mertua nak sarungkan cincin tak dapat ! Sebab cari jari tak jumpa . Haru hidup aku nanti . Fewww ~















Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉

Sarah suka orang yang rajin membaca nih!Nak2 lau suka bg comment.. ;)

  • Home
  • Login
  • my FB!
  • Comel
  • Tutorial
  • About Me!