Assalamualaikum
semua !
Hari ni Sarah belajar memasak dengan nenek Sarah .
Huyohhh ! Mesti korang cakap ni la
calon isteri yang mithali dan disayangi oleh mertua rajin Sarah . Kan ?
Kan ? Baik cakap YE ! Kalau tak, tanak share recipe dengan korang . Hahaha .
Sarah dah pandai ugut sekarang . Jangan memain tau ? Sejak dua menjak ni saya
dah mengganas ! Sebab dikelilingi jejaka tanpan dan idaman Malaya .
Hari tu Sarah dah share dengan korang macam mana nak
buat pudding gula hangus
kan ? Dah try buat ? Nanti bulan puasa ni boleh la buat untuk juadah berbuka .
Jimat sikit ! Sebab kalau beli dekat kedai mahai ! Depa katok hang kaw-kaw
punya la . Tak caya ? Nanti bulan puasa ni try beli . Ahha ~ Tengok siapa yang
kena . (;
Okehh ! Pokk ! Pokk ! Jum kita masuk kelas memasak
bersama Chef Sarah ! Yeahh . Bersihkan tangan sebersih-bersihnya . Kalau boleh,
gigit kuman sampai mati . Jangan korang yang mati sudah la ye ? Sebab termakan
tangan sendiri . Tayah nak jadi vampire sangat lahhh ~ Jadi hantu raya tape . Sebab nanti boleh
beraya ! Heuheuu . Merepekss ! Tolong lempang laju-laju boleh ? Dari tadi duk
merepek . Nak ganti Chef Wan lettew sambil masak sampil pot pet . Grrr . *Itulah rahsia hidangan dia sedap . Plus dengan air mulut yang tersembur .
Heeewww ~ :P
First ! Make sure korang kena sediakan ROTI . Nama lagi
pudding roti an ? WAJIB malgunnah la kena ada ROTI . Second, telur 2 biji
then susu pekat 1 tin . Okehh . Dah sedia ? Jum mulakan ~
Mula-mula korang kena la carikkan roti tu jadi
kecil-kecilan gitu . Tak pun hiris sama die . Hiyahhh . Sampai la jadik cam
gambar kat atas tue . Okayy ? Bila dah siap , korang pecahkan la telur tu . Jangan la
jadi mat lampi sangat pergi masukkan sebijik telur gedebuk camtuh . Memang takan
jadi sampai bila-bila la pudding korang tuh . Ada pahemmm ? Haa ! Masukkan
telur 2 biji pastu masukkan sekali susu pekat tadi . Kalau korang takut kena
diabetes, jangan la letak sampai licin tin susu tu . Just masukkan susu ¾ ja .
Bolehh ?? Tapi kalau nak rasa lemak berkrim, masukkan je la 1 tin susu tu .
Bila dah masukkan semua, korang kacau la dia biar sebati . Okay tuan puan semua
? ^_6 Fuhhh ~ Berpeluh mak nak ajar kome semua ni tau .
So, akan jadi la macam gambar dekat atas tue . Bila
semua sudah sebati, korang boleh la kepokkan
die . Kalau korang rasa malas, bland pon boleyy . Tapi yang ni Sarah tak bland
sebab my sifu
cakap, tayah guna bland . Kepok ja .
Orang zaman dulu tade pun bland bagai nih . Boley je buat kueh . Sedap lagi dari
kueh zaman sekarang . Wuuu . Cakap je la mek nak cucu mek ni buat exercise tangan
kan mekk ? (-,-)” TAPI ! Kalau pekat sangat, sila la tambah air ye ! Sebab
korang nak bland kan ? Kalau tanak bland pun tambah la sikit air . Sikittttt je
. Jangan banyak . Sebab takut nanti banjir cair pulak . Then, mek cakap,
tambah la serbuk penaik sikit . Nak suruh dia cantik dan mantop naik
sikit . Paham takk ? ^^v
Bila dah siap kepok or bland, maka akan kelihatan la
seperti gambar di atas . So, boleh la korang masukkan acuan tadi tu ke dalam Loyang
! Pastu boley kukuskan dia selama 30 minit ! Selepas 30 minit ...
Inilah dia hasilnya . Tapi sayang la ! Tak cantik
sangat sebab terkoyak sikit . Sebab tengah panas-panas Sarah dah keluarkan die
dari Loyang . Excited la katakan nak tengok hasil sendiri . Ngeee . So, inilah die
. Second kueh yang Sarah buad . Yeahhh . Sarah makin maju nampakk ? Dah boley
jadi menantu kesayangan nih . Ahha ! Tolong lempang Sarah laju-laju lagi tapi
make sure tak tinggal kesan lebam eh ? Nanti kurang duit hantaran . Heuheuu ~
Asyik berangan tak sudah . Menyampahhh !
Apa lagi ? Try la buad ? Sedapp ! Tak rugi pun . Nak
buat dia bukan susah pun . Sonang jo . Bila dah sekali buat maka akan rasa nak
buat banyak-banyak kali . Ohh ya . Nanti sarah try korek rahsia dengan Along
pulak . Macam mana nak buat
Caramel . Caramel tu rupa dia macam mana ? Ni
haaa ...
Tu la dia rupa
Caramel . Sedapp . Tapi nak
buat dia rumit sikit lah ! Sebab nak kena asingkan putih telur tu lagi . Nak
buat acuan dia lagi . Rupa pun dah cantik, menarik, tertarik dan deboom ! Nak
buat dia mesti la rumit sikit . So, sabar la ye . Kalau Sarah rajin . So,
doa-doa la supaya Sarah rajin sentiasa . Hahahaha . Baru tahu aq ni pemalas
orangnya . :P
Okehh ! Sampai disini saja kelas cooking kita ye .
Selamat mencuba ! Kalau tak jadi tu tandanya tangan korang tak sehebat tangan
Sarah ni . Hahahaha . So, sila la potong tangan Sarah ni pastu pasang dekat
tangan korang tuh ! Tapi jangan lupa pulangkan balik tau ? Nanti mak mertua nak
sarungkan cincin tak dapat ! Sebab cari jari tak jumpa . Haru hidup aku nanti .
Fewww ~
Do you like this? Apa lagi , sila la LIKE (‾⌣‾)♉
0 comments :
Post a Comment